Zilver kent vele vormen en waardes. Is iets van puur zilver, verzilverd of betreft het misschien een legering? De waarde van een zilverwerk is afhankelijk van vele verschillende factoren. Is het gemerkt, wat voor patronen heeft het, hoeveel metaal is erin verwerkt, het type zilverwerk en de conditie ervan kan allemaal invloed hebben op de waarde ervan.

Vandaag wat uitleg over zilver. Omdat zilver een zacht metaal is mag bij gebruiksvoorwerpen al van zilver worden gesproken als het ten minste 83,5% uit zilver bestaat. Sterling zilver wordt als het het meest zuiver van alle beschouwd en geld voor onderwerpen met 92,5% inhoud zilver. Ze zijn vaak gemerkt met een merkteken “sterling”, de cijfers “925” of een postzegelvorm met een leeuw. Toch zijn er ook voorwerpen van 100% zilver te vinden. De eerste producent die hierin slaagde was Sola.

Meestal is zilver ook gestempeld met merktekens. Hiervoor kunnen woorden, letters, cijfers of afbeeldingen gebruikt zijn. Ze kunnen betrekking hebben op het land of zelfs de stad van productie, de maker of de fabricagedatum.

Sommige patronen op zilverwerk zullen direct herkenbaar zijn omdat ze een ontwerp zijn voor of door de fabrikant gemaakt. Omdat ze vaker vervaardigd zijn hebben ze vaak een lagere waarde dan uniekere voorwerpen.

Monogrammen op zilverwerk zijn zoals in een eerdere blog aangegeven initialen van de maker en doen geen afbreuk op het werk. Sommige verzamelaars zien het juist al toegevoegde waarde.

De conditie waarin het zilverwerk verkeerd is van invloed op de waarde. Duidelijke reparaties zoals soldeerwerk doen tevens de prijs dalen. Ook breuken en deuken zorgen voor een waarde vermindering. De waarde van zilverwerk is onderhevig aan de waarde van zilver in de markt.

Beschadigd zilverwerk kan door een zilversmid worden hersteld maar dat is alleen rendabel voor zeldzame of unieke en persoonlijk dierbare stukken. Zilver heeft altijd een bepaalde restwaarde op basis van de markt waarde omdat het kan worden omgesmolten en hergebruikt.

Hieronder enkele voorbeelden van merktekens en stempels in zilver. Voor een uitgebreid en duidelijk overzicht kun je ook eens kijken op www.keurtekens.nl

 

blogzilver1 blogzilver2 blogzilver3