Vorige week hielden we ons nog vooral bezig met Brocante termen die veel gebruikt worden bij serviesgoed. Vandaag ga ik jullie uitleggen wat we bedoelen met een monogram.

Monogrammen zijn gegraveerde, gestempelde, geschilderde of geborduurde initialen. Een monogram bestaat altijd uit 2 of meer in elkaar verweven sierlijke letters. Als er maar een enkele letter afgebeeld is spreken we gewoon van een sierletter

Een monogram kan van de maker zijn, in de tijd van de Gilden werd het gebruikt omdat men geen ongemerkt werk mocht afleveren. Maar een monogram wordt ook vaak aangebracht om de eigenaar/gebruiker van een artikel aan te duiden. Vaak werden als initialen de eerste letters van een familie gebruikt. Gemammografeerde artikelen worden vaak als sierlijker beschouwd of waardevoller beschouwd omdat ze uniek zijn.

Monogrammen kunnen voorkomen op allerlei zilverwerk, maar ook op serviesgoed of een meubelstuk. Maar denk ook aan het verzegelen van brieven waar vaak monogrammen al dan niet in combinatie met een familiewapen werden gebruikt. In de Brocante zien we het vaak terug op bestek en linnengoed. Vroeger mocht een jongedame haar eigen linnengoed met de hand borduren met de initialen voor de uitzet. Zo zijn er vandaag de dag tal van unieke Brocante kussenslopen te vinden of sierlijke zakdoeken.

Geborduurd monogram kussensloop

Geborduurd monogram kussensloop

Gestempeld monogram in Tin

Gestempeld monogram in Tin

Geborduurd monogram servet

Geborduurd monogram servet