Waar waren we gebleven… we hebben het al gehad over craquelé en beboterd servies. Vandaag wilde ik wat meer uitleg geven over de term “haarlijn” welke wordt gebruikt bij serviesgoed of andere producten van aardewerk of porcelein.

Een haarlijn is zoals de naam al doet vermoeden zo dun als een haar. Soms lijkt het net of er een haar op het servies ligt. Er is echt sprake van een onvolkomen breuk. Het artikel is niet gebroken maar heeft wel breukschade.

Een haarlijn is vaak door en door, dus aan de binnen en buitenkant van het artikel is het te zien. In deze gevallen zal het artikel niet meer waterdicht zijn. Als je het product zou vullen met water dan zal dat er vaak niet uitlopen maar langzaam uit druppelen. Omdat de breuklijn niet voor daadwerkelijke breuk heeft gezorgd houdt vaak het artikel zichzelf in vorm en blijft de breuk dus ver gesloten waardoor het zeer langzaam het water verliest.

Een haarlijn is echter wel een zeer kwetsbare plek van het betreffende artikel. Een stootje kan ervoor zorgen dat de haarlijn verder doorscheurd zoals een sterretje in je autoruit of dat het product daadwerkelijk breekt.

Mocht een haarlijn niet door en door zijn en alleen aan een kant van het product te zien zijn wat echter niet vaak voorkomt dan zou het nog waterdicht kunnen zijn maar de vraag is voor hoe lang.

Bij een haarlijn is niet alleen de buitenste laag (het glazuur) beschadigd maar ook het aardwerk of porselein. Doordat het glazuur beschadigd is kan het product rondom de haarlijn ook beboterd zijn.

Hieronder wat voorbeeld foto’s van haarlijnen op serviesgoed.

haarlijn1 haarlijn2 haarlijn3