Ik had beloofd dieper in te gaan op de termen die je tegenkomt in de wereld van Brocante. Want waar hebben ze het nu eigenlijk over als men spreekt over een haarlijn, een mooi patina of beboterd servies…? Voor de doorgewinterde Brocante liefhebben is het allemaal gesneden koek maar voor een beginnende verzamelaar of liefhebber kan het soms wel een beetje gaan duizelen. Punt is dat de dikke van dalen ook geen klinkklaar antwoord heeft en dat maakt het alleen maar lastiger. Terwijl ik lekker aan de slag ging realiseerde ik me dat het misschien veel handiger was om bij het begin te beginnen… leuk die chips en haarlijnen maar wat is Brocante dan eigenlijk. Als je dat een beetje tot de verbeelding wil laten spreken heb je wel wat uitleg nodig… dit is dan waarschijnlijk ook mijn meest uitgebreide blog ooit. Ga er dus maar eens lekker voor zitten met een drankje en/of hapje en dan neem ik je mee…

Brocante is een Frans woord, een Fransman spreekt het uit als BrocanT. Het betekent letterlijk rommelmarkt. Toch wordt het eerder gekoppeld aan Curiosa of nostalgisch. Eigenlijk alles wat niet onder de noemer Antiek mag doorgaan maar door liefhebbers gewaardeerd wordt kun je schalen onder Brocante. Voor veel mensen is Brocante een zooitje oude rommel van oma’s zolder maar voor liefhebbers kan het van onschatbare waarde zijn. Ook artikelen die op zich nog niet heel erg oud zijn maar niet meer nieuw verkrijgbaar zijn en daardoor schaars zijn kunnen als Brocante worden aangemerkt.

Brocante artikelen zijn vaak door de tand des tijds gesleten, hebben daardoor een doorleefd uiterlijk wat ze juist zo geliefd maakt. Het doorleefde karakter van Brocante roept een ongedwongen sfeer op. Het straalt nostalgie en een warme sfeer uit. Gebruiksslijtage wordt in Brocante artikelen graag gezien, deze hoeven niet verdoezeld of hersteld te worden maar mogen juist in het oog springen.

Tegenwoordig is nieuwe Brocante ook veel gezien. Dat zijn eigenlijk nieuwe producten die oud lijken doordat ze bijvoorbeeld her en der deels ontdaan worden van hun verflaag of een bewerking zoals craquelé krijgen waardoor ze kunnen worden gezien als Brocante. Nieuwe Brocante heeft echter geen gebruiksslijtage en nadelige bijkomstigheden zoals een piepend scharnier of een knellende deur. Tegenwoordig kun je het in diverse bekende winkelketens vinden maar als je het aan een echte Brocante liefhebber vraagt komt het er waarschijnlijk ben hen niet in… het originele karakter, het verleden dat een product met zich meedraagt is voor de brocante liefhebber veel waardevoller dan een NIET piepende deur. Dat nemen ze voor lief.

Curiosa zijn wonderlijke voorwerpen die iemand de moeite waard vindt om te bewaren. Curiosa is geliefd om de nostalgische uitstraling, met dien verstanden dat Curiosa niet een doorleefd uiterlijk hoeft te hebben. Evenals de term Brocante kan alles wat niet onder de noemer Antiek mag vallen aangemerkt worden als Curiosa.

Vintage is een sjiek woord voor 2e hands artikelen. Vintage artikelen hoeven geen doorleefd uiterlijk te hebben. De term Vintage wordt veelal gebruikt om de kledingstijl van de jaren ’20 tot jaren ’60 aan te duiden. Maar het refereert ook naar diverse gebruiksartikelen en (woon)accessoires. Vintage kleding is zeer populair en wordt ook nieuw weer volop gemaakt en verkocht in gespecialiseerde winkels.

Retro is een term die gebruikt wordt voor woonaccessoires en meubelen uit de jaren 50 60 70 Ook gebruiksvoorwerpen met bepaalde typische vormgeving of ontwerpen worden aangeduid met Retro. Denk maar aan het bruine gordijn met de oranje bloementjes, strak vormgegeven ontwerpen met fel kleurgebruik en contrasten zoals oranje gecombineerd met paars, appelgroene bankstellen en oranje lampenkappen. Retro wordt ook weer nieuw gemaakt waarbij er terug wordt gegrepen op producten en ontwerpen uit het verleden.

Shabby en Shabby chic mag vandaag de dag aan deze lijst van begrippen toegevoegd worden. Deze term zie je steeds mee opduiken. Shabby is eigenlijk doorleefd… afgebladderd, het wordt vaak gebruikt om meubelstukken aan te duiden met een of meerdere versleten verflagen. Als we daar chic aan toevoegen gebruiken we vaak materialen die daar letterlijk een tegenhanger van zijn. Denk aan rozen, pasteltinten, mooie stoffen met bloemenprints, linnen en kant. Eigenlijk een tegenhanger voor het grove en robuuste van de Shabby… de Chic dus als toevoeging. Shabby Chic wordt vandaag de dag steeds populairder met zijn vaak witte basis is het gemakkelijk om van accenten te wisselen door met accessoires te werken.

Ik denk dat ik de meest bekende termen wel besproken heb om oude spullen in in te delen. Naast deze termen zijn er uiteraard nog diverse indelingen te maken, zo kun je denken aan landelijk, industrieel, rustiek, French country, cottage chic, Engelse stijl en ga zo maar door. Eigenlijk speken ze allemaal wel een beetje voor zich… Industrieel maakt bijvoorbeeld veel gebruik van rustieke grove items met een industrieel uiterlijk. French country geeft de Franse plattelands stijl aan en bij Cottage chic denkt iedereen aan een chique Cottage. De naam verklapt hierbij wel enigszins de stijl en met de basiskennis van hierboven kan iedereen dit nu voortaan tot zijn verbeelding laten spreken.

Volgende week ga ik meer in op de termen die je vaak ziet in product omschrijvingen zoals chips, haarlijnen en craquelé.