Vorige week hebben we aandacht besteed aan zilver, vandaag wil ik iets meer uitleggen over verzilverde stukken.

Verzilverd werk dateert vanaf 1740 toen nieuwe technieken werken ontdekt. Verzilverde Het is vaak gemaakt van een onedel metaal zoals nikkel of koper met een dun laagje zilver er overheen. Verzilverde artikelen zijn over het algemeen minder waard dan sterling zilver maar in sommige gevallen kan een item geliefd zijn waardoor de waarde boven sterling zilver uitkomt. Verzilverde items zijn niet altijd gestempeld met merktekens die de maker, land van herkomst en/of fabricagedatum aanduiden.

De zilverlaag wordt aangebracht volgens werkwijzen zoals warmte plateren of galvaniseren. Bij warmte platering wordt onder hoge temperaturen gelokaliseerd druk uitgeoefend om de zilverlaag aan het koper te bevestigen. Bij galvaniseren gebruikt men elektrolyse van de reactie tussen het zilver en nikkel of koper om de verbinding te creĆ«ren. Galvaniseren dateert vanaf 1840 en kan gemerkt zijn met te letters “EPBM” of “EPNS”. Verzilverde stukken hebben geen restwaarde zoals sterling zilver. Omdat ze niet kunnen worden omgesmolten en hergebruikt. Vroege vormen van verzilveren kunnen meer waarde hebben. Old Sheffield Plate verwijst naar een vroeg vorm van verzilveren. Het plaat zilver werk gemaakt zoals de naam al doet vermoeden is Sheffield Engeland tussen de jaren 1740 en 1840 en is een van de hoogst gewaardeerde verzilvering bij veilingen.

De conditie waarin het zilverwerk verkeerd is van invloed op de waarde, een verzilverd artikel waarbij de verzilverde laag op veel gebruikte oppervlakten is weg gesleten zoals een lepel resulteert in waardevermindering. Duidelijke reparaties zoals soldeerwerk doen tevens de prijs dalen. Ook breuken en deuken zorgen voor een waarde vermindering.

Hieronder wat voorbeelden van merktekens, voor een duidelijk en volledig overzicht kun je ook eens kijken op www.keurtekens.nl

verzilverd6 verzilverd4 verzilverd3 verzilverd1 verzilverd2