Roest immiteren met verf

Ik krijg momenteel regelmatig de vraag of ik ook roest verf verkoop… het antwoord is dan nee… niet kant en klaar uit een potje. Maar ik verkoop wel verf en producten waar je de meest unieke roest imitaties mee kunt maken. In deze blog ga ik je stap voor stap uitleggen hoe! Ik gebruikte hiervoor een kandelaar, maar je kunt deze techniek op tal van andere materialen en producten toepassen, zoals lampenkappen, dienbladen, lijsten, muren en zelfs meubels. Of wat dacht je van kerstballen!?!?

We werken met de producten van Fusion  Mineral Paint. Om te beginnen heb je een aantal kleuren nodig en Fresco poeder.
Ik gebruikte de volgende kleuren en materialen:

  • Copper
  • Chocolate
  • Renfrew Blue
  • Fresco poeder
  • Goedkope kwast
  • mini garde
  • vierkant stukje spons (met gaatjes)
  • Keukenpapier
  • Bakje om verf in te mengen.
  • Laag schaaltje of bord

Stap voor stap

Aan de slag, zorg ervoor dat je ondergrond (hetgeen je wilt schilderen) vetvrij is en schuur het lichtjes op. Indien je gaat werken op zeer gladde ondergronden zoals kunststof of glas dan eerst een laag Ultra Grip aanbrengen en ten minste 24 uur laten drogen.

Neem een beetje Chocolate verf in een bakje en voeg daar wat fresco poeder aan toe. Ongeveer op een verhouding van 4 delen verf en een deel Fresco poeder. Meng dit met een mini garde door elkaar. Breng het mengsel aan op je project en doe dit niet te netjes, laat bij voorkeur juist op diverse plekken dikke klonten zitten. laat dit goed drogen. Indien je door wilt werken kun je met een föhn op de koude stand en redelijke afstand je project sneller laten drogen.

Doe vervolgens wat Copper op een schaaltje of plat bord en dip je sponsje er kort in. Veeg het sponsje bijna droog aan een stuk keukenpapier. Less is more! en maak stippelende en licht draaiende bewegingen op je project over het gehele oppervlak. Zorg ervoor dat het bruin er nog doorheen te zien is op verschillende plaatsen.

Herhaal bovenstaande stap met de kleur Renfrew blue of kies voor een subtieler effect voor een zachtere kleur groen zoals Brook. Breng deze kleur in mindere mate aan en enkel op geselecteerde plaatsen. Vergeet niet steeds je sponsje goed af te vergen aan het keuken papier!

Laagjes is de sleutel tot succes! Herhaal de spons techniek met de bruine kleur voor een nog mooier resultaat, je kunt hier ook met de andere kleuren net zo lang mee door gaan tot je tevreden bent maar bedenk dat je eerst wat afstand moet nemen en je project op die manier goed moet bekijken voordat je kunt bepalen of het resultaat naar wens is.

Helemaal tevreden dan even goed laten drogen en enjoy! Je kunt deze techniek op tal van ondergronden en voorwerpen toepassen! Laat je me weten wat jij hebt gemaakt?

Click edit button to change this text.