Schilderen met Milk Paint

Breng de verf aan in lange, gelijkmatige bewegingen. Werk in lange banen  over het gehele oppervlak en zorg dat je niet halverwege stopt. Werken met milk paint vraagt een kleine aanpassing omdat ze een beetje vloeibaarder is dan andere verfsoorten. Roer je verfmengsel regelmatig terug om, de pigmenten zakken naar de bodem en zo kun je als je niet roert aan het einde van je project met een hele andere kleur eindigen dan je begon. Haal om dezelfde reden nooit het laatste restje verf met moeite uit je mengbankje. een goede basis verhouding is 1 deel water op 1 deel verfpoeder. Daar vandaan kan je verder gaan aanpassen, houdt in gedachten dat de ideale verhouding per kleur kan verschillen maar ook per dag, de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving spelen namelijk ook een rol hierin.

De droogtijd is ongeveer 30 tot 40 minuten. Dit is extreem snel waardoor je bij diverse technieken de gelegenheid hebt je meubel in een dag volledig af te krijgen inclusief afwerkingen. De verf is pas volledig droog en uitgehard na 21 dagen. U kunt u meubel of decoratiestuk wel alvast gebruiken, weer er alleen de eerste 3 weken extra voorzichtig mee!

Het aantal benodigde verlagen is afhankelijk van een verschillende factoren. De kleur van de verf speelt een rol. Niet alle pigmenten hebben dezelfde dekkende eigenschappen. Ook is het afhankelijk van de ondergrond, poreus of glad, donker of licht van kleur. Uiteraard speelt het gewenste resultaat een rol. Gemiddeld zal u 1 tot 2 lagen verf gebruiken en in enkele gevallen is een 3e laag nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

De 5 ingrediënten van Miss Mustard Seed’s Milk Paint;

  • klei
  • kalk
  • krijt
  • melkeiwit (caseïne)
  • (natuurlijke) pigmenten

Het is nagenoeg geurloos en bevat geen oplosmiddelen en conserveringsmiddelen en is volledig biologisch afbreekbaar. Hier door is het bij uitstek geschikt voor gebruik binnenshuis en is het niet schadelijk voor huisdieren. Milk Paint kan probleemloos worden gebruikt door de zwangere vrouw.

Milk Paint verfpoeder
Basis technieken Milk Paint
Milk Paint mixen

Werken met de wax puck;

Was heeft de eigenschap de verf af te stoten. Door op hoekjes, randen en housnijwerk of ornamenten een laagje was aan te brengen zal de laag Milk Paint die je hierna aanbrengt op deze plaatsen gemakkelijk loslaten. Dit doe je het beste met een wax puck, verwarm de wac puck eventueel lichtjes met een föhn om hem nog gemakkelijker aan te brengen. Je kunt heel gedetailleerd en precies bepalen waar je de was aanbrengt.

Een natuurlijk verweerde look krijg je door de was juist daar aan te brengen waar normaal op een meubel de eerste slijtage ontstaat. Bijvoorbeeld aan de poten, randen en rondom handgrepen.

Nadat de verf droog is ga je lichtjes over het geschilderde oppervlak heen. Waar de was zit laat de verf gemakkelijk los.

Door de wax puck tussen 2 contrasterende lagen verf te gebruiken krijg je een natuurlijk verweerde look van oude verflagen.

Als je vertrouwt bent geraakt met het verven met Milk Paint kun je de verschillende “technieken voor gevorderden” eens doornemen. Veel leuke extra effecten die je kunt creëren.