Afmeten en mengen

Verven; meng 1 deel poeder met 1 deel water met behulp van een maatschepje (los te bestellen). Doe eerst het water in een mengbakje en voeg daarna de verfpoeder toe en roer 5 minuten. Laat het mengsel 10 minuten staan en meng nogmaals gedurende 1 minuut tot een romige textuur ontstaat. Je verf is nu klaar voor gebruik. Indien nodig kun je altijd wat poeder of water toevoegen om de juiste consistentie te krijgen.

Washen: meng 1 deel poeder op 2 delen water op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Controleer altijd of het resultaat gewenst is, je kunt altijd meer of minder water toevoegen.

Milk Paint mixen
Milk Paint mixen
Milk Paint mixen

Bij voorkeur meng je met de hand met een mini garde, je voelt zo precies de goede dikte aan en of er nog klontjes bestaan. In sommige situaties kan het handig zijn een apparaat te gebruiken.

Elektrische melk opschuimer; kan handig zijn om moeilijk oplosbare pigmenten snel en effectief te mengen. En voor kleine hoeveelheden. Voeg eerst het water toe en dan pas de verfpoeder. Zet de garde op de boden en geeft 4 tot 6 keer een korte pulse (aan en direct weer uit) Niet langer want er ontstaan zo luchtbellen die een ongunstig effect hebben op een gladde afwerking. Zijn er toch bellen ontstaan. Laat het mengsel dan rusten tot ze grotendeels weg zijn.

Blender; kan handig zijn voor grote hoeveelheden. Eerst water in de blender en dan de verfpoeder toevoegen. Op een lage stand 1 tot 3 minuten mixen. Daarna 10 minuten laten rusten zodat alle pigmenten volledig zijn opgelost in het water. Na het gebruik meteen de blender reinigen, opgedroogde verf is lastig te verwijderen. Te lang mengen kan tevens luchtbellen veroorzaken welke een ongunstig effect hebben op een gladde afwerking. Zijn er luchtbellen ontstaan laat de verf dan rusten om deze te laten weg trekken.

Schudden; je kunt je Milk Paint snel en eenvoudig mengen door ze te schudden in een afgesloten glazen pot. Eerst water in de pot en dan de verfpoeder toevoegen. Het mengen in een pot is weliswaar mogelijk de snelste en eenvoudigste manier maar het veroorzaakt makkelijk klontjes en er hoopt zich vaak verf op aan de zijkanten van de pot.