Artistieke Milk Paint muur

Ik werk graag met verschillende verf producten omdat ze allemaal zo hun specifieke eigenschappen hebben die ze perfect geschikt maken voor juist dat ene project. Maar wanneer ik iets artistiek wil maken neig ik altijd naar Milk Paint. Dit product is namelijk zo veelzijdig van zichzelf dat het vaak op oneindig veel verschillende manieren kan worden verwerkt en je kunt er al minstens zoveel verschillende resultaten en looks mee bereiken.

Daarnaast is het product ontzettend veilig in gebruik. Hetgeen hoog op mij prioriteiten lijstje staat. Op een enkele kleurstof na is Milk Paint volledig natuurlijk en dus ook zeer milieuvriendelijk!

Het eerste waaraan je denkt is natuurlijk dat kastje schilderen maar wat ik als ik je nu eens vertel dat je zelfs je gordijnen kunt verven met Milk Paint en ook de muren! In deze blog laat ik je zien hoe deze artistieke muur tot z’n recht kwam. En het allerleukste is dat je zoveel of zo weinig stappen kunt uitvoeren als je maar wilt! Je kunt op ieder moment stoppen! En uiteraard kun je je eigen kleuren kiezen! Mocht je verder willen gaan dan alleen stap 1 dat raad ik je wel aan ten minste met 2 kleuren te werken maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar minimaal 3 kleuren of kleur nuances. Begin in dat geval altijd met de donkerste kleur en eindig met de lichtste.

Wat heb je nodig

 • Ten minste 3 kleuren Milk Paint
 • evenveel bakjes of bekertjes om je verf in te mengen
 • Maatschepje
 • Wisk (mini garde) of pot met deksel om je Milk paint te mengen
 • 5cm brede kwast (synthetisch of natuurlijk haar)
 • Bakje of schaaltje dat groot genoeg is om een vaatdoek boven uit te wringen
 • een pluisvrije doek
 • handschoentjes

Stap 1

Als je meerdere stappen wilt uitvoeren kies dan voor stap 1 de donkerste kleur. Ik koos hier voor de diep bruine kleur "Curio" in het assortiment. Omdat ik er nog wat wit doorheen wilde zien maakte ik de verf iets dunner. Als je een egale look wilt kunt je deze laag uiteraard ook egaal en dekkend met een roller opbrengen.

Voor deze muur van 7,5 vierkante meter mengde ik 8 scheppen verf en 12 scheppen water. Een normale verhouding is 1 op 1 maar met Milk Paint kun je dus heel gemakkelijk spelen door meer of minder water toe te voegen. Ook omdat mijn muur een sterk zuigende ondergrond is heb ik de verf bewust wat dunner gemaakt.

Ik koos ervoor om met een 5cm brede kwast halve cirkels te trekken op de muur die elkaar overlappen. Kris kras door elkaar en over elkaar tot het gewenste resultaat is bereikt. Je kunt goed zien dat er hier en daar nog wit van de ondergrond doorheen komt.

Hierna komt het echte artistieke gedeelte.

Curio
Outback Petticoat

Stap 2

Ben er klaar voor om je artistieke krachten los te laten? Het lijkt heel wat maar het is niet moeilijk, iedereen kan dit en bedenk dat er geen goed of fout is! Ook een veel gemaakte fout is tijdens het begin van het werk te denken dat het niet lukt of niet mooi is. Ik zou zeggen ga nog even door en wanneer je een meter hebt gedaan ga dan eens op afstand staan en bekijk je werk een vanaf hier! Ziet er heel anders uit is het niet? En zeg nou zelf vanaf welke afstand bekijk jij normaal gesproken je muren, juist ja... niet vanaf het punt waar je net stond te werken.

Back 2 work dus... maar hoe... ten eerste even geduld, de vorige laag moet eerst goed droog zijn. Maar aangezien je de verf nog moet mengen en Milk Paint snel droogt kun je waarschijnlijk nu al weer verder aan dezelfde kant als dat je met stap 1 begon.

Je hebt hierbij een verfbakje of ondiep bakje of schaaltje nodig. Neem iets dat groot genoeg is om een vaatdoek boven uit te wringen met 2 handen. Ik koos in deze stap voor de helder oranje kleur "Outback petticoat". Doe de verf in het bakje en neem je pluisvrije doek erbij. Geef de doek een aantal twists en vouw de buitenkanten naar binnen tot de doek ongeveer de breedte heeft van je 2 handen tezamen. Herhaal dit iedere keer wanneer je verf moet pakken. Doop de doek nu in de verf en wring hem lichtjes uit tot het in ieder geval niet teveel drupt.

Nu komt het leukste gedeelte. Rol de lap over de muur heen. Zoals getoond in de video. Ook dit weer kris kras en indien gewenst overlappend tot het gewenste resultaat is behaald. Deze techniek noemen we de wikkel methode. Je krijgt hier mee een onregelmatig en toch gelijkmatig resultaat! Zo'n muur heeft niemand.

Bedenk je dat je op ieder moment kunt stoppen, je hoeft dus niet nog een laag verf aan te brengen als je dat niet wenst maar het geeft wel meer diepte en maakt het contrast genuanceerder.

Bekijk hier de video

Stap 3

Voor deze stap koos ik  "Miss Mustar Seed´s Yellow" die ik iets lichter maakte met "Framhouse White". Ik gebruikte 6 scheppen Yellow, 2 scheppen White en 10 scheppen water. Ook hier dus weer iets dunner dan de standaard verhouding. Het is nu een kwestie van het proces herhalen. Dus wringen, twisten en wikkelen over de muur. net zo lang tot het resultaat naar wens is.

Ik ben na deze stap gestopt met wikkelen maar als je nog niet helemaal tevreden bent kun je een van de eerder gebruikte kleuren nog een keer herhalen of nog een extra kleur toevoegen.

Mustard seed's Yellow

Stap 4

Dit is de minst leuke stap van het proces maar ik raad je aan deze wel uit te voeren! Aangezien Milk Paint een poreus product is zal er vet en vuil aan kunnen hechten. Nu kun je je afvragen hoe vet en vuil en muur zal worden, dat is natuurlijk per ruimte verschillend maar de verf blijft ook gevoellig voor water. Dat alles bij elkaar genomen geeft toch een iets prettiger gevoel om de muur af te werken met een coating. Bijkomend voordeel is dat de kleuren iets intenser en dieper worden hierdoor.

Je kunt hiervoor prima de Miss Mustard Seed´s Tough Coat voor gebruiken. Dit is een ultra matte en niet vergelende vernis  maar heeft toch altijd wel iets of wat glans als het licht er op een bepaalde manier op valt. Om die reden koos ik voor de Polyvine Decorateurs vernis die tevens in onze webshop verkrijgbaar is. Dit product beschermd ook de Milk Paint tegen vuil, vet en water en geeft de kleuren meer intensiteit. Maar het blijft verder volledig mat.

Ik hoop dat deze blog je geïnspireerd heeft eens iets anders te doen dan het geijkte met deze veelzijdige verf. Wat ga jij schilderen met Milk Paint? Laat het ons weten! Heb je vragen of opmerkingen over deze Blog neem dan gerust contact met ons op!

 • stap 1
 • stap 2
 • stap 3