Ja zo luidt de bijnaam van deze lekkernij, bij sommige beter bekend als poffert. Een echt oud recept oud grootmoederstijd. Vandaag verklap ik het aan jullie. Ik heb hem zelf al enige tijd niet meer gemaakt dus ik kon bijna niet wachten en dat moet nu juist wel… wachten… daarom heet het ook luie wieven kost. Vroeger zette moeder de vrouw de poffert op het fornuis als ze mee ging helpen op het land: je maakt even gauw het deeg, zet de zaak op en gaat weer aan het werk. Na 2 uur komt het gezin binnen en voila, er is iets lekkers!

Ingrediƫnten
3 a 4 eieren
circa een halve liter melk
1 pond zelfrijzend bakmeel
Rozijnen, stukjes appel, gedroogde vruchtjes o.i.d. naar keuze
1 zakje vanille suiker
snufje zout
Voor de saus: roomboter en stroop

Benodigdheden: Een hoge soeppan en een poffertpan (tegenwoordig goed zoeken om een mooi exemplaar te vinden dat goed bruikbaar is)

Bereiden
Doe alle ingrediƫnten behalve de melk in een kom en roer dit met een houten lepel goed door elkaar. Melk toevoegen tot het een stevig deeg is. Het mag niet te vloeibaar zijn en als je tijdens het roeren een lamme arm krijgt is het deeg waarschijnlijk juist goed.

Vet de Poffert-pan in en bestrooi hem dun met paneermeel zodat de zijkanten en bodem bedekt zijn. Overtollig paneermeel eruit schudden. Dan giet je het deegmengsel erin en verdeeld het even gelijkmatig met de houten lepel, het deksel goed sluiten.

Je zet de Poffert-pan nu in een grotere pan met deksel. Deze wordt met water gevuld tot circa 2 vingers onder de rand van de Poffert-pan. Het water met het deksel op de pan aan de kook brengen daarna de warmtebron lager zetten zodat het door blijft koken. Nu kun je de Poffert exact 2 uur lang door laten koken, zonder er nog naar om te kijken. Na precies 2 uur haal je de Poffert-pan uit het water, deksel losmaken, omkiepen op een bord en je hebt een pracht van een Poffert.

Erbij maak je een sausje door een pakje roomboter te smelten, daar stroop door roeren tot het er lekker uitziet. Dit giet je over de warme poffert en smullen maar. Tip: Gebruik je niet de hele poffert ineens dan kun je beter een klein beetje roomboter smelten met wat stroop, als dit sausje afkoelt wordt het namelijk wel heel plakkerig en het is zo klaar dus beter op gevoel kleinere porties maken.

recept.poffert2 recept.poffert1