Het heerlijk avondje is gekomen en ook weer voorbij… voor mij alle reden om alles in een gezellige kerstsfeer te hullen… inclusief lekkers voor bij de koffie en waar lukt dat nu beter mee dan met een echte klassieker met een eigen tintje!!! Deze Heerlijke tulband is ook een aangename versnapering tijdens de feestdagen zelf, als heerlijk tussendoortje, na een stevige wandeling of na het diner… voor degene die nog een gaatje over hebben.

Ingrediënten
100 gr Rozijnen
100 gr Sukade
250 gr Zelfrijzend bakmeel
250 gr Boter op kamertemperatuur
200 gr Witte basterdsuiker
1 theelepel kardemom (gemalen, te vinden in het kruidenschap)
Zakje vanille suiker
Snufje zout
4 eieren
Poedersuiker voor het garneren

Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schep in een kom de rozijnen en sukade om met 1 eetlepel bakmeel, zo zakken ze in het beslag minder snel naar de bodem.

Klop in een beslagkom de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met de mixer in ca. 10 min. tot een crèmekleurige romige massa. Klop de eieren er een voor een door tot ze helemaal zijn opgenomen. Meng het zelfrijzend bakmeel met de Kardemom en het zout. Spatel het zelfrijzend bakmeel in een aantal delen luchtig door het beslag. Spatel de rozijnen en sukade er ook luchtig door. Doe het beslag over in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de vorm in het midden van de oven in ca 1 uur goudbruin en gaar bakken. Controleer of de tulband gaar is door er met een satéstokje in te prikken, als hij gaar is komt het stokje er droog uit. Neem de tulband uit de oven en laat 10 min. in de vorm afkoelen.

Keer de tulband voorzichtig op een rooster. Nadat hij is afgekoeld kun je hem nog bestuiven met poedersuiker.

kerst tulband (10) kerst tulband (5) kerst tulband (9)