Het kiezen van de juiste kwast is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt! Als je onderstaande richtlijnen volgt kan het eigenlijk niet mis gaan. Verder is het kiezen van een kwast ook deels een persoonlijke voorkeur! Al onze kwasten zijn van hoogwaardige kwaliteit en daardoor duurzaam. Welke kwast je ook kiest je hebt er extra lang en meer plezier van wanneer je hem goed onderhoud met een van onze kwasten zepen van Fusion of de Milk Paint lijn.

Naast ons assortiment schilders kwasten hebben we ook nog enkele penselen, wax kwasten en sjabloneer kwasten. De toepassing voor dit schilder gereedschap is als vanzelfsprekend speciaal voor deze doeleinden geschikt.

Welk soort materiaal

Synthetisch haar, natuurlijk haar of een mix van deze twee. Bij al onze kwasten staat erbij van welk materiaal ze gemaakt zijn almede de toepassing waar ze voor geschikt zijn maar we leggen je hier graag het verschil even uit en ook hoe je ze kunt herkennen.

Kwasten met natuurlijk haar worden doorgaans alleen gebruikt voor het aanbrengen van wax. Door de stugheid van de haren kun je de wax gemakkelijk goed inwerken in de nerfjes en hoekjes. Dit is ook de reden dan sjabloneerkwasten vaak ook van dit materiaal zijn gemaakt. Milk Paint kan eventueel omdat ze veel dunner is worden aangebracht met een kwast met natuurlijk haar maar verder worden deze kwasten niet voor schilderen gebruikt omdat je dat simpelweg teveel strepen krijgt. Je herkend een natuurlijk harige kwast vooral aan de lichte kleur van de haren en de stugheid.

Kwasten van Synthetisch haar zijn geschikt voor alle typen verf en zeer geschikt voor een gladde afwerking vrijwel vrij van penseelstreken. Deze kwasten worden bij voorkeur ook gebruikt voor het aflakken of werken met sneldrogende lak of vernis soorten. Je kunt deze kwasten herkennen aan de dunne en soepele haren die zeer zacht aanvoelen wanneer je de over je hand laat gaan.

Kwasten die zowel gemaakt zijn van Synthetisch als natuurlijk haar. Dit is in onze webshop voornamelijk het geval bij de Staalmeester serie. Door het natuurlijke haar houd de kwast meer verf vast zodat je minder vaak je kwast hoeft in te dopen en ook minder vaak hoeft aan te zetten. De synthetische haren zorgen juist voor een glad en streeploos resultaat. Meestal zijn deze kwasten net zoals onze staalmeester serie gemaakt van 2 kleuren haren. De soepele en zachte synthetische haren en een kleinere hoeveelheid dikkere en stuggere haren.

Welk formaat

Nu je het verschil kent tussen de verschillende materialen is het zaak om het juiste formaat kwast te kiezen. De regel is heel simpel. Doorgaans kies je voor kleinere projecten een kleinere kwast. En voor grotere projecten een grotere kwast.

Zo is het bijvoorbeeld niet handig om een grote kast of een deur te schilderen met een klein kwastje en een dienblaadje niet met een grote kwast. De juiste maat kwast zorgt ervoor dat je zowel overal goed bij kunt komen, denk hierbij ook aan hoekjes en kiertjes maar ook zorgt de juiste maat ervoor dat je niet onnodig veel je kwast in de verf hoeft te dopen of juist teveel verf hebt voor je project.

Daarnaast is de vorm van de kwast deels nog van belang voor het project dat je hebt. Hier onder bespreken we de belangrijkste punten.

Welk type

Het type kwast dat je kiest is afhankelijk van het project waarvoor je het wilt gebruiken. Deze kwasten zijn allemaal redelijk veelzijdig te gebruiken maar hebben zo ieder toch hun beste vakgebied. Als je de juiste kwast kiest maakt dat je werk vaak een stuk gemakkelijker.

De besnijpuntkwast is in een punt geschoren zodat men direct probleemloos kan besnijden. Niet alleen voor het fijne werk bij kozijnen, profielen en houtsnijwerk maar pakt ook de grotere oppervlakken moeiteloos mee.

De patentpuntkwast is bol gezet voor het besnijden en precisiewerk op kleinere oppervlakken zoals kozijnen, meubels en profielen.

De ovale kwast ofwel zinkwitkwast licht fijn in de hand en dankzij de ovale vormgeving is geschikt voor smallere en grotere oppervlakken door de kwast simpelweg een kwart slag te draaien.

Een Platte kwast dit zijn de meest universele kwasten. Met name geschikt voor het beitsen, vernissen en verven van grote oppervlakken zoals vloeren, deuren of grote kasten. Maar de kleine kwasten zijn ook prima geschikt voor kleine projectjes zoals kastjes, dienblaadjes en kandelaren. Deze kwasten lenen zich ook uitstekend voor het aanbrengen van een glaze.

persoonlijke voorkeur

Persoonlijke voorkeur

Het kiezen van de juiste kwast is naast deze basis kennis vooral ook een kwestie van persoonlijke voorkeur!

Zorg ervoor dat je kwast lekker in de hand licht. Je kunt je kwast het beste laten balanceren op de aanzet van je hand tussen de duim en wijsvinger en hem vervolgens met je duim en alle andere vingers vast pakken op het metalen gedeelte. Zo heb je meer controle over je kwast en minder kans op pijnlijke gewrichten. Heb je snel last van je gewrichten/polsen kies dan een kwast zonder steel of met een zo kort mogelijke steel.

Specifieke klusjes

En dan zijn er als laatste nog kwasten voor specifieke klusjes. We zetten de belangrijkste even op een rijtje!

De platte penseel is ideaal om kleine randjes, details etc in bij te werken of in een accentkleur te schilderen. Handig en bijna onmisbaar als je graag werkt met fijne details bij het restylen van meubels en woondecoratie. Maar uiteraard ook een zeer mooie kwast voor de kunst schilder.

De schuine penseel is ideaal om strakke lijnen te kunnen trekken en moeilijk bereikbare hoekjes strak aan te zetten en mee te schilderen!

De gebogen penseel is door zijn vorm en model ideaal om moeilijk bereikbare plaatsen streeploos te schilderen. Denk hierbij aan vakjes, lades, hoekjes etc. Handig en bijna onmisbaar als je vaak kleinere items schildert of veel oppervlakken die moeilijk bereikbaar zijn.

De Synthetische schuine kwast is zeer geschikt voor een gladde afwerking vrijwel vrij van penseelstreken. Hierdoor raden wij deze kwast onder meer aan voor het schilderen van keukenkastjes. Door zijn  gehoekte vorm is hij ideaal voor de aanzet in bijvoorbeeld paneel deuren.

De kwast met extra korte steel / ofwel kwast zonder steel is niks meer dan een normale schilder kwast maar door zijn vorm zeer handig voor moeilijk bereikbare plekjes zoals een vakkenkastje of tussen de planken en moeilijk bereikbare hoekjes waar normaal gesproken altijd de steel van je kwast in de weg zit. Daarnaast is deze kwast minder belastend voor de pols doordat er geen lange steel aan zit.

De deco spalter / blending brush  deze is zeer geschikt voor het toepassen van vele speciale verftechnieken en effecten zoals color blending waarbij de kleuren in elkaar over vloeien.

Naast deze kwasten zijn er natuurlijk nog andere schilder benodigdheden en schildergereedschap voor verschillende technieken of toepassingen. Hier onder nemen we de meest voorkomende even onder de loep.

De Applicator pad / Applicatie spons is ideaal voor het aanbrengen van blanke lakken, vernis of andere watergedragen lakken. Met deze pad krijg je gemakkelijk een streeploos resultaat! Waar kwasten soms textuur kunnen geven.

Een rollertje is ideaal voor het aanbrengen van verf op muren maar kan ook gebruikt worden voor het rollen van meubels, deuren en trappen etc.

Een truweelje kan worden gebruikt voor het aanbrengen van een structuurpasta voor verhoogde sjablonen of andere reliëf decoraties die u wilt aanbrengen.

Uiteraard kun je bij ieder product in onze webshop een meer uitgebreide uitleg vinden! Mocht je desondanks alle info toch nog vragen hebben dan horen we het graag!