We recyclen allemaal wel eens glas in de glasbak maar waarom niet thuis recyclen en zo je eigen woondecoratie te maken. Met behulp van moulds maak je van een simpele fles een uniek item. Een leuke magnolia tak, een roos of een kaars erin geeft hem ook nog een mooie funtie. Maar alleen de fles op zich is al leuk genoeg om mee te pronken en een echte eye catcher voor in je huis.

Ben je er klaar voor om je eigen decoratiefles te maken? Het is niet moeilijk, lees maar mee!

Wat heb je nodig

ALLE VERF PRODUCTEN ZIJN VERKRIJGBAAR IN ONZE WINKEL EN WEBWINKEL

Overige nodige producten en materialen;

  • Een fles naar keuze
  • kleine ronde kwast
  • krant of plastic tafelkleed
  • afplak tape of scotch magic tape
  • Bison kit contact lijm of andere strekte lijm (geen seconde lijm)
  • Keukenpapier/keukenrol
  • Schaaltje/bakje/bordje
  • Schort

Stap 1

Zorg voordat je begint dat het etikel van de fles geweekt is en de lijmresten zijn verwijderd.

Het is zaak om nu eerst de Mould te maken omdat deze de langste droogtijd heeft. Neem je fles erbij om in te schatten waar je welke mould wil plaatsen!

Voor de Mould koos ik de Meadow hare met een haas / konijn en voor een klein detail nog de Seashore tresures en de Regal findings maar met een enkele mould is het effect natuurlijk al net zo leuk. Je kunt natuurlijk voor ieder thema of stijl kiezen. Ik koos hier duidelijk voor een voorjaar/dieren thema.

Neem nu wat Moddeleer materiaal en kreed dit even kort door. Neem slechts een kleine hoeveelheid uit de verpakking en sluit de verpakking weer direct af want het materiaal droogt aan de lucht. Druk nu het materiaal in de Mould/mal/vorm en zorg ervoor dat het ook goed in de hoekjes zit. Draai de mal direct op en til hem aan een kant lichtjes op. De mal is flexibel en daardoor is de klei gemakkelijk eruit te halen. Gebruik hiervoor je beide handen en begeleid je ornament uit de mal.

Nu is het zaak om het Moddeleer Materiaal goed te laten drogen. Wanneer het droog is wordt het keihard en kun je het niet meer moddeleren en zal het breken wanneer je dat toch probeerd. Positioneer daarom je mould al op de fles zodat het in de juiste vorm kan drogen. Plak het zonder dat je hard op drukt goed vast met schilderstape. Je kunt je fles hiervoor neerleggen tussen 2 messen of potldoden bijvoorbeeld. Of vraag of iemand hem voor je vasthoudt. Controleer af en toe even of alles nog goed op zijn plaatst zit tot het droog is. Afhankelijk van de lucht vochtigheid duurt dat een dag tot soms wel een hele week. Indien je dit proces lastig vindt raad ik je aan de klei vlak te laten drogen en eerst te beginnen met een glad oppervlak zoals een vierkante fles en dan alleen op het platte deel te werken.

Stap 2

Behandel de fles eerst met een laagje Ultra Grip ik heb het stippelend opgebracht om gelijk wat textuur te creëren maar het kan ook strak en glad. Gebruik voor het laatste slechts een dun laagje, werk snel en smeer het zo dun mogelijk uit. Nu komt een heel moeilijke stap voor de meeste creatievelingen… geduld. De Ultra grip moet 24 uur drogen. Je kunt dus pas de volgende dag verder. De Ultra grip zal al vrij snel droog aanvoelen maar als je besluit eerder te gaan schilderen dan de aanbevolen tijd kom je bedrogen uit. Je kunt deze stap zeker ook overslaan maar je fles is dan minder stoot bestendig en het is zeker niet aan te raden hem tijdens de schoonmaakronde met vocht af te nemen. Dit extra dagje geduld zal dus zorgen voor jarenlang plezier omdat het resultaat vele malen meer duurzaam is.

Stap 3

Nadat je al dan niet genoeg geduld heb opgebracht schilder je de fles eerst in een egale kleur. Dit omdat je Mould altijd wat doorkijkjes naar de ondergrond zal hebben die je natuurlijk niet wilt zien bij het eindresultaat. Ik gebruikte hiervoor de kleur Lamp white. Voor een meer sober en stoer effect kies je bij voorkeur een donkere naturel tint.

Zorg dat je tijdens het schilderen kleding draagt die vuil mag worden en een schort. Bedek je werkoppervlak met krant of een tafel kleed. Je hoeft niet bang te zijn voor vuile handen. Fusion bevat geen vluchtige en giftige stoffen en met een beetje brush soap reinig je en verzorg je je handen en je kwast tegelijkertijd.

Stap 4

Als je ornament goed gedroogd is bevestig het dan met een sterke lijm zoals Bison kit contact lijm. Druk dit even goed aan. Wanneer het goed vast is schilder je ook je mould in dezelfde kleur als de fles. Eventuele barstjes in de mal kun je eenvoudig dicht schilderen. Indien de mal wat grotere stukken mist kun je dit nog opvullen met een heel klein beetje Moddeling material en deze kleine hoeveelheden kun je direct mee schilderen.

Stap 5

Nu is het tijd op het geheel af te werken met een glaceer verf. Je kunt je eigen glaseerverf maken met heldere glaze die je zelf met een paar druppeltjes fusion verf kleur op de gewenste kleur mengt. Zo kun je bijvoorbeeld een licht contrasterende verf maken in beige door een een paar druppels bruine verf aan toe te voegen. Of een roze glaze te maken met een paar druppels rood. Een licht blauwe glaze te maken met wat blauw. Hoe meer verf je toevoegd hoe donkerder de kleur, maar voeg nooit meer dan 10% verf toe. Zo kun je helemaal je eigen kleur mengen. Of kies voor de kant en klare Antiek glaze die een mooi bruin verouderd uiterlijk geeft.

Ik wilde ook een antiek effect bereiken maar koos ik liever voor zwart i.p.v. bruin. Simpel en snel zelf gemaakt! Ik gebruikte een paar druppels zwart in ongeveer 1,5 eetlepel heldere glaze, even goed roeren en aanbrengen over de gehele fles. LET OP! dit kan vrij heftig en veel donkerder overkomen dan je bedoelde maar dat lossen we direct op door het meeste weer weg te halen. Neem hiervoor een pluisvrije oude lap of verfdoek en wrijf de overtollige glaze weg. Hoe meer je wrijft hoe meer eraf komt, draai de doek steeds een beetje om zodat deze nog glaze kan opnemen en niet verzadigd raakt. Je kunt net zoveel of weinig weg nemen als je wilt, laat de glaze wel even goed drogen. Dit heeft zeker wel een paar uur nodig.

Zo krijg je een mooie contrasterende laag waardoor je mould veel meer diepte krijgt en meer tot leven komt. Als je niet van donkeren contrasten houdt kies dan een dichterbij liggende kleur. Maar sla deze stap niet over want dan blijft je fles en mould heel saai en gaat het ten koste van het effect dat je met een mould wil bereiken.

Daar is ie dan jouw eigen gemaakte decoratiefles.  Geniet ervan zo als los stuk decoratie of gebruik hem als kandelaar of vaas met een mooie magnolia tak of een mooie bloem.

Delen van onze blog wordt zeer gewaardeerd, gebruik de social media knop hier onder!

Heb je deze n.a.v. deze blog iets zelf gemaakt laat ons dan hier onder weten hoe het ging? Veel creatief plezier!!!