Vaak lees je in de omschrijving, heeft een mooi patina, veelal wordt er dan verwezen naar een metalen voorwerp… maar wat betekend dat nu eigenlijk patina…

Een meer officiële aanduiding is edelroest of koperroest. Patina is een doffe corrosielaag op het artikel. Je ziet het vooral terug op koper of koperhoudende legeringen zoals Brons en legeringen. Het is het gevolg van het blootstellen aan de lucht waardoor het product in aanraking komt met vocht. De kleur van het patina kan variëren van van donkerbruin tot licht groen en zilvergrijs en is afhankelijk van de grondstoffen in het product en de zuren waaraan het is blootgesteld. Het duurt tientallen jaren om een mooie patina laag te vormen, het geeft daarmee dus ook gelijk aan dat je een oud product in handen hebt. Daardoor waarschijnlijk extra gewaardeerd onder de liefhebbers van originele en authentieke producten.

De term ‘Patina’ kan ook gebruikt worden om aan te duiden dat een artikel de tand des tijds heeft doorstaan, verweerd is en rustiek. Met een deels afgesleten laag of juist een extra onstaande ‘vervuilde’ laag. Er kan verwezen worden naar natuursteen of metselwerk maar ook voor onderdelen van mechanische en elektrische voorwerpen kan de term ‘Patina’ worden gebruikt om aan te geven dat het onderhevig is aan corrosie.
Aanslag en verwering op oude metalen munten noemt men numismatiek, deze laag wordt onder liefhebbers gewaardeerd omdat ze de echtheid van het product aantonen. Het kan ook chemisch worden aangebracht op valse antieke munten om ze echt te laten lijken.

Patina (2)

Patina op verzilverd bestek

Patina (3)

Patina op oude bakblikken

Patina (4)

Patina op verzilverd metaal

Patina (6)

Patina op zilverwerk

Patina (7)

Patina op blik