Naast de eerder besproken verzilverde en zilveren kenmerken komen we in de Brocante ook nog andere merktekens en stempels tegen in zilverwerk. Vandaag een kleine uitleg over een aantal edelmetalen zoals ze ook wel kunnen worden genoemd.

Alpacca is een gepolijst witmetaal in de volksmond ook wel ‘nieuw zilver, hotelzil­ver, nikkelzilver, armeluiszilver, Berlijns zilver, maillechort en argentaan’  genoemd.

Zilmeta is een goedkoper roestvrijstaal dat van een legering van nikkel, chroom en staal werd gemaakt. Dit wordt vandaag de dag nog steeds gemaakt en wordt als hoge kwaliteit beschouwd omdat het ook vlekvrij is en daardoor onderhoudsvrij.

Gero Zilduro, een zilverwit metaal dat ontstond door meer Nikkel toe te voegen.

Wat je verder nog vaak tegen komt is de aanduiding 18/10 wat een staallegering is van 18 delen chroomstaal en 10 delen nikkel. Deze is roestvrij, onderhoudsvrij en zilverwit van kleur. Er kan ook gesproken worden over edelmetaal.

Voor een duidelijk overzicht van alle edelmetalen die gemaakt zijn door verschillende fabrikanten kun je kijken op www.dehamerslag.nl

verzilverd5 edelstaal1 edelstaal3