paasei pimpen

Dit paasei was wel toe aan een make-over. Wellicht heb je zelf ook een groot paasei thuis liggen. Dit exemplaar is van geglazuurd aardewerk maar iets van plastic, piepschuim of hout werkt natuurlijk ook prima of wellicht wil je gewoon een stukje hout/paneeltje decoreren als paas decoratie of iets heel anders dat kan natuurlijk ook. Omdat mijn paasei super glad was heb ik het na ontvetten eerst in een laagje Ultra Grip gezet maar bij alle andere genoemde materialen is dat natuurlijk niet nodig.

Ben je er klaar voor om je eigen paasdecoratie te maken? Het is niet moeilijk, lees maar mee!

Wat heb je nodig

ALLE VERF PRODUCTEN ZIJN VERKRIJGBAAR IN ONZE WINKEL EN WEBWINKEL

Overige nodige producten en materialen;

  • platte kwast 1 “
  • spatraam en oude tandenborstel of penseel
  • krant of plastic tafelkleed
  • afplak tape of scotch magic tape
  • Bison kit contact lijm of andere strekte lijm (geen seconde lijm)
  • Keukenpapier/keukenrol
  • Schaaltje/bakje/bordje
  • Natuurlijke spons of spons met grove gaatjes
  • Schort

Aan de slag;

zorg dat je kleding draagt die vuil mag worden en een schort. Bedek je werkoppervlak met krant of een tafel kleed. Je hoeft niet bang te zijn voor vuile handen. Fusion bevat geen vluchtige en giftige stoffen.

Schilder eerst  het gehele ei in een egale kleur. Ik gebruikte hiervoor de kleur Sterling. Ik koos voor verschillende naturel en pastel tinten maar je kunt ook andere kleuren gebruiken. Voor een meer sober en stoer effect kies je bij voorkeur donkere naturel tinten. Maak eventueel gebruik van een stukje van een lege wc rol of een andere houder waar je het ei rechtop op neer kan zetten of draai het voorzichtig om nadat je een zijde hebt laten drogen. Mijn ei was vlak aan de onderzijde dus kon van zichzelf rechtop staan.

Voor de Mould koos ik Avian Love met vogeltjes. Maar een mould met bloemen zoals rozen of narcissen is natuurlijk ook heel leuk. Ook kun je gebruik maken van diverse Moulds met mooie krullen zoals de Baroque swirls.

Neem nu wat Moddeleer materiaal en kreed dit goed door. Neem slechts een kleine hoeveelheid uit de verpakking en sluit de verpakking weer direct af want het materiaal droogt aan de lucht. Druk nu het materiaal in de Mould/mal/vorm en zorg ervoor dat het ook goed in de hoekjes zit. Draai de mal direct op en til hem aan een kant lichtjes op. De mal is flexibel en daardoor is de klei gemakkelijk eruit te halen. Gebruik hiervoor je beide handen en begeleid je ornament uit de mal.

Nu komt het moeilijste gedeelte, geduld hebben. Het Moddeleer Materiaal moet namelijk eerst goed drogen. Afhankelijk van de lucht vochtigheid duurt dat een dag tot soms wel een hele week. Omdat een ei rond is moet het materiaal in deze vorm opdrogen. Wanneer het eenmaal droog is is het niet meer moddeleerbaar en zal het breken wanneer je dat toch probeert. Leg je klei ornament op het ei en tape het vast met Scotch magic tape of met schilders afplak tape. Dit is best even een lastig karweitje. Leen indien nodig even een paar handen van iemand anders om alles even op z’n plaats  te houden. Indien je dit lastig vindt raad ik je aan de klei vlak te laten drogen en eerst te beginnen met een glad oppervlak zoals een houden paneeltje of schilderijtje als je geen ervaring hebt met dit soort creatieve klusjes. En dan nu het allermoeilijste… geduld hebben tot het droog is haha

Als je ornament goed gedroogd is bevestig het dan met een sterke lijm zoals Bison kit contact lijm. Schilder nu de ornamenten in dezelfde kleur als je ei. Dit omdat dan eventuele randjes etc niet meer opvallen. Indien je ei zelf wat beschadigd is kun je dat gewoon bij werken.

Je kunt nu zowel je ornament als de ondergrond sponzen voor een natuurlijker en rustieker effect.

Ik koos voor een natuurlijke look door een kleur te kiezen die heel dicht bij de ondergrond licht maar je kunt natuurlijk ook een zeer contrasterende kleur kiezen. Ik gebruikte Goddes Ashwagandha

Doe een heel klein beetje verf op een schaaltje/bordje of bakje. Maak je spons goed vochtig en knijp hem uit. Dep nu de spons in de verf en haal er daarna d.m.v. deppen weer zoveel mogelijk verf af aan de andere kant van het bakje of op een stukje keukenpapier.

Dep nu overal op je werkstuk. Als je verf op de spons op raakt gewoon weer nieuwe pakken. Je hebt maar heel weinig nodig.

Spetteren en schilderen maar…

Ik bespatte eerst mijn gehele project met een bruinige tint en wit tint. Ik koos hier wederom voor een natuurlijk effect. Maar je kunt ook andere kleuren kiezen. Ik gebuikte hiervoor een penseel maar je kunt ook een oude tandenborstel en/of een spatraam gebruiken.

Daarna begint het schilderwerk. Je kunt deze stap natuurlijk ook gewoon overslaan en alles in een egaal kleurpatroon houden. Ik koos voor zachte natuurlijke kleuren. Bouw op in laagjes, de bloemtjes kregen bijvoorbeeld eerst een licht roze kleur. Daarna ging ik er over met Rood dat erg nat wat door een natte penseel te gebruiken, dit veegde ik er dan direct weer af met keukenpapier. Zo blijven de accenten mooi achter in de hoekjes en gleufjes. Een beetje als werken met een glaze als het ware. Het zelfde deed ik met de takken, daar ging eerst bruin op. Vervolgens groen d.m.v. dry brush techniek en daarna wat wit. Voor dry brushing heb je zoals de benaming al aangeeft een schone en droge wast nodig. Nadat je de verf op je kwast hebt gedaan veeg je de meeste verf eerst af aan keukenpapier en vervolgens ga je lichtjes over de werk heen. Zo krijg je zeer zachte kleur nuances.

Je hebt hiervoor maar heel weinig verf nodig, en kunt ook verf mengen om verschillende kleur schakeringen te krijgen. Zo gebruikte ik Chocolate en plaster tezamen voor een midden bruine tint te maken. Ook gebruikte ik Englisch Rose, Fort York, Red en Brook.

schilderen paasei
doe het zelf paasei met vogels
paasei met avian love mould
paasei met vogeltjes diy
paasei met redesign moulds

Je bent nu helemaal klaar maar als je van een rustiek effect houdt dan kun je desgewenst nog een donkere was aanbrengen zoals bijvoorbeeld Ageing wax

We hopen dat je genoten hebt van deze creatieve blog en je voldoende inspiratie hebt om zelf aan de slag te gaan.

Laat je ons weten hoe het ging en wat je gemaakt hebt?

Op zoek naar nog een ander creatief idee voor de paasdagen, lees dan HIER onze creatieve blog over paas eieren decoreren!

Heb je van deze blog genoten deel hem dan gerust met je vrienden middels een van de onderstaande social media knoppen. Dat waarderen we enorm!