Eerder vertelde ik je over verschillende begrippen in de brocante wereld die veelal voor serviesgoed en aardewerk producten worden gebruikt. Vandaag zijn we bij de laatste in rij aangeland maar niet getreurd volgende week gewoon weer een nieuw begrip nader toegelicht allen dan niet met betrekking op serviesgoed.

Vandaag staan chips en vlooienbeten op het programma. Een chip is een kleine beschadiging op porselein, aardewerk, glaswerk of kristal. Meestal is de beschadiging rond van vorm maar kan ook puntig en scherp zijn.

Een chip ontstaat door het stoten van het product, hierdoor wordt er een stukje van het materiaal afgetikt. Bijna altijd bevinden chips zich op een rand of overgang in de vorm van het product.

Chips kunnen zowel klein als groot zijn, meestal wordt daar wel een indicatie over gegeven. Zo niet kunt u ernaar vragen. Als er gesproken wordt over een “vlooienbeetje” dan spreekt met over een zeer kleine chip… alsof een vlo er een hapje uit heeft genomen als het ware.

Soms zie je wel eens een klein putje in porselein of aardewerk zitten, dit is geen chip of vlooienbeet. Het is ook geen beschadiging maar eigenlijk een productiefout. Het glazuur heeft het product niet volledig gedekt ten gevolge van een luchtbelletje of vuiltje. Hier spreken we over een pit.

Hieronder wat foto’s van een pit in het glazuur en chips of aardewerk en glas.

pit

Pit in het glazuur

chip2

Chip op aardewerk

chip3

Chip op donker aardewerk

chips4

Chips op dekschaal

chips5

Chips onderkant borden

vlooienbeetje2

Vlooienbeet glazen schoteltje