Het lijkt een typisch Amerikaans griezelfeest, dat langzaam ook steeds populairder wordt in ons kikkerlandje. Gezellig alles versieren en trick or treat met de kinderen. Maar voor wie verder wil kijken dan dat is het zoveel meer dan een griezelavond.

Halloween, of All Hollows is namelijk van origine een Keltisch feest, een nieuwjaarsfeest om precies te zijn omdat hun kalender iets anders liep dan die van ons vandaag de dag. 31 Oktober was het oudjaarsavond en 1 November nieuwjaar ofwel Samhain. De Kelten geloofden dat alle geesten van de mensen die dat jaar gestorven waren op zoek gingen naar een nieuw levend lichaam om bezit van te nemen. Op nieuwjaarsdag zouden alle geesten verdwijnen en was het gevaar verdwenen. Daar ligt de oorsprong van het verkleden dan met vandaag de dag nog steeds doet, als je er namelijk uit zag als een lijk of geest dan was de kans een stuk kleiner dat een geest je lichaam in beslag nam.

Eigenlijk een hele belangrijke en bijzondere gebeurtenis dus. Vandaag de dag vooral gevierd voor de lol en de gezelligheid. Zelf vindt ik het verhaal erachter inspirerend om er een bijzondere avond van te maken met familie en vrienden en lekker te koken. Ook vindt ik het een sport om  ieder jaar iets nieuws te verzinnen om mijn gasten te verrassen met een grapje. Zoals een geest achter het zonderraam of buiten in de tuin. Een paar botten in de tuin of een bebloede handdoek in het toilet. Maar de decoraties van mooie pompoenen mogen zeker niet ontbreken. Vaak vergezeld door een bijpassend item brocante want ja… ik kan niet zonder.

Natuurlijk leent een mooie emaille oranje-rode broodtrommel zich daar prima voor of ik maak een bloemstuk in een pan. En gelukkig ieder jaar weer leuke en enthousiaste reacties van mijn gasten! Het is al bijna weer zover dus ik ga alvast een kijken wat ik dit jaar ga verzinnen!

holoween